Tilgivelse. Det, du først og fremmest skal, er at tilgive dig selv, hvis du ikke er i stand til at tilgive. Lige nu i hvert fald!

I en krise, et svigt, en smerte og voldsom oplevelse har du simpelthen ikke brug for at skulle stresse over ikke at kunne tilgive et menneske, der har gjort dig ondt. Så ro på!

Jeg møder dagligt mennesker, der kæmper med en forventning fra dem selv og deres omverden om, at de hurtigst muligt skal ”se at få tilgivet og komme videre”.

Men skal du virkelig det? Skal det gå så hurtigt og er det godt at forcere en tilgivelse, hvis det ægte skal gøre en forskel?

Tilgivelse er, i min optik, en glidende bevægelse, du laver hen til et sted, hvor du har arbejdet med dig selv og din proces, og nu har det godt. Et sted, hvor du har løsnet de lænker, der holder dig i bitterhed, afsky og vrede. Simpelthen fordi, du ikke længere har brug for dem. Simpelthen fordi, du vil noget andet. Du er klar til at stille dig et andet sted i livet.

Den proces kan godt tage tid, og det er der ikke noget galt med. Du kan ikke være der, før du er der. Bum!

Det du skal forstå er, at tilgivelse ikke handler om noget eller nogen udenfor dig. Det handler om dig.  

Tilgivelse er noget, du giver til….DIG SELV!

Så lad nu ikke tilgivelse blive et mål i sig selv. Lad målet blive at bevæge dig mere og mere i retning derhen, hvor du gerne vil være. Giv dine følelser plads, gå ind i din sorgproces, selvkærlighedsproces, og så skal du se løjer.

Når du glider henimod tilgivelse, mærkes det som en følelse af at tage dine tabte dele af dig selv tilbage. De dele af dig, der gik tabt i skuffelse, svigt og smerte.  

5 skridt du glidende kan tage i retning af tilgivelse:

1: Giv din sorgproces plads. Du er nødt til at give dine følelser plads, også selvom de ikke er behagelige. Under vrede er altid sorg, og sorgen kan du ikke løbe fra og fortrænge, hvis du vil have den følelsesmæssige frihed, der ligger i tilgivelse. Hent min gratis ebog ”Den skjulte sorg i skilsmisse”, der tager dig igennem den proces lige her

2: Forcer eller pres ikke dig selv til tilgivelse. Der er en tid til sorg, frustration og vrede, og der er en tid til tilgivelse. Faktisk er det sådan, at det kan være direkte traumatiserende og psykisk skadeligt for os, hvis vi tvinger os selv til tilgivelse, før vi er klar.

3: Definer hvad du vil og hvor du vil stille dig som menneske. Og skab så støttende ritualer, der får dig mere og mere i den retning. Dine ritualer er det, der skaber dig, så vælg dem med omhu. Hvad gør du om aftenen, før du går i seng? Om morgenen, når du står op? Hvad er din indre dialog? Hvilke tanker dyrker du?

4: Forstå at accept og tilgivelse er ikke det samme som hverken forsoning eller godkendelse. Du behøver ikke sige ordene ”jeg tilgiver dig” højt til et andet menneske. For det er indeni i dig, det sker. Du må acceptere at sket er sket, og sagt er sagt. Men det betyder ikke at du skal bifalde eller synes det er godt, hvad personen har gjort. Du tilgiver ikke for at nogen udenfor dig skal få det bedre. Du tilgiver for at DU får det bedre. Det handler ikke om, at personen ikke fortjener tilgivelse. Men om at DU fortjener det. Retfærdighed er ude af ligningen her. Det handler ikke om at have ret eller ikke ret. Tand for tand, og øje for øje er outdated. (At komme til accept ligger også i en sund sorgproces).

5: Forstå at sårede mennesker sårer mennesker!  Når du går aktivt ind i din sorg og helingsproces, vil du på et tidspunkt nå til et sted, hvor du har overskud og empati til at sætte dig i den andens sted og forstå, hvor den andens handlinger kommer fra. At svigtet, krænkelsen, de grimme ord og den fjendske eller egoistiske handling ikke handlede om dig, men om vedkommende. Et menneske, der laver krænkende handlinger, er et menneske i en eller anden form for smerte. Det er ikke fordi, du hverken skal have ondt af – eller hjælpe vedkommende, men det er med til at give dig en forståelse, så du kan slutte fred. Fra fred kan du bevæge dig videre. Du kan sige farvel og tak for det, der også var. Du kan begynde at huske mennesket for det gode, der engang var imellem jer også.

Tilgivelse er ikke en hurtig beslutning. Det er en proces henimod personlig frihed og igen….

Tilgivelse er noget, du giver dig selv!

Du har fortjent det.

Du kan også følge mig på Facebook og Instagram hvis du har lyst.

Alt det bedste
Maria

tilgivelse billede

Pin It on Pinterest

Share This